Brakel

6 april 2019

Doel

Knooppunt wandeling in de buurt van Brakel.

Kaarten

Knooppuntenkaart dag 1Knooppuntenkaart dag 2


Dag 1

Fout idee of niet? Een trektocht in de buurt van Brakel tijdens de ronde van Vlaanderen. We vrezen van alles, afgesloten wegen, geen parkeerplaats, een overvolle bivakplaats. Toch wagen we het er op.

Een vlotte rit tot aan de parking voor een rijschool waar voldoende plaats is. De baan over en het avontuur kan beginnen. Een leuk wandelpad leidt ons tot aan het Livierenbos. Een lang recht pad dat lichtjes stijgt en daalt brengt ons tot aan het einde van het bos waar een zendmast staat.

Iets later stappen we door het Brakelbos waar we uitkomen op een drukke plaats. Alle terrassen zitten vol. Het mooie weer zal daar wel voor iets tussen zitten. We volgen de weg tot we een drukke baan moeten oversteken. Het is duidelijk de dag voor de ronde. Veel wielertoeristen testen het parcours, wij wandelen tegen de richting in.

Na het middageten gaat de tocht verder door het mooie Bos Ter Rijst gevolgd door vele smalle paadjes tussen de velden. De bivakzone Horebeke waar we willen slapen is enkel ter plaatse aangeduid. Er is niemand te zien. Voor het avondeten proberen we eens het wereldboompad, een bosleerpad aangelegd door de eigenaar van het bos.

De grote baan over en het avontuur kan al starten weg van alle verkeer.

Dit kapelletje werd gerenoveerd. Lang geleden waarschijnlijk.

Brakelbos.

Bos Ter Rijst.

Duidelijk de dag voor de grote ronde.

Veel leuke smalle paadjes.

Bivakzone Horebeke. We zijn hier helemaal alleen.

Camelbak niet mooi dicht gedraaid, slaapzak kletsnat.

Prachtig uitzicht.

Water in overvloed. Niet drinkbaar maar dat is nog nooit een probleem geweest.

Tijd voor een aperitief.

Prachtige beelden van een ondergaande zon.

Dag 2

Een rustige nacht, van de Ronde van Vlaanderen merken we totaal niets. We starten terug op een pad dat 1 tegel breed is richting Horebeke. Net voor het dorp is een klein speelplein waar een glasbol staat. Het lege wijnflesje kunnen we hier achter laten.

Tot in Elst slingert de weg door het prachtige landschap. Hier vinden we zelfs een vuilnisbak waar we nog wat extra gewicht kunnen dumpen. Voorbij het grote vakantiehuis Dompels staat er een top aangeduid op de kaart. Valkenberg, toch wel 98 meter hoog. Veel merken we er niet van.

In het recreatiedomein De Rijdtmeersen dachten we te kunnen genieten van een heerlijke maaltijd als afsluiter. Helaas enkel cash te betalen. Niet dus. We verlaten de knooppunten en wandelen met Google Maps tot aan de auto. Even moeten we wachten omdat een peloton passeert.

Voor we vertrekken eerst het gastenboek invullen.

Alles terug ingepakt, klaar voor dag 2.

Ook vandaag komen we leuke smalle paadjes tegen.

Tussen de vele tuintjes door.

Oude watermolen.

Heerlijk stappen.

Echt super wandelpaadjes.

Oei, deze tak heeft de laatste storm niet overleefd.

We moeten even halt houden om deze renners door te laten.

Terug aan de wagen. Wat een toffe tweedaagse.


Evaluatie

Mooie, rustige omgeving. Een aanrader.