Turnhout - Arendonk - Turnhout

20 december 2014

Doel

Wintertrekking via wandelknooppunten met een overnachting in de Hoge Vijvers, Arendonk.

Kaarten

Dag 1 - Dag 2


Dag 1

Het eerste plan was om te starten in Mol, overnachten in Arendonk, verder stappen naar Turnhout. Maar ergens moet ik een fout gemaakt hebben. De avond voor het vertrek blijkt Mol-Arendonk meer dan 30 kilometer wandelen te zijn. Tijd voor plan B. Een luswandeling vanaf Turnhout richting Arendonk.

Het weer valt reuze mee. Koud, maar boven het vriespunt. We wandelen een stukje door Turnhout naar het eerste paaltje. Vanaf hier is het zeer plezant wandelen. Een klein stukje langs de vaart tot aan een blauwe brug. Hier komen we morgen vanaf de andere kant aan. Over de brug gaat het in een grote boog door velden en bossen terug naar hetzelfde kanaal.

Nu volgt een lange rechte wandeling tot in Arendonk. Verkeer is er niet. Het is een soort jaagpad. Af en toe is het wel bibberen in de koude wind.

In Arendonk moeten we via een drukkere weg over het kanaal om dan terug weg van al het verkeer richting bos te wandelen. Aan de rand van het bos rest ons enkel nog een rechte dreef. Maar wat voor een dreef. Meer dan 3 kilometer door het bos. Het is even tanden bijten.

De paalkamping was gelukkig mooi aangeduid. Maar wat we via het internet al hadden opgezocht blijkt nu ook nog te kloppen. De pomp is weg. Stromend water in de grachten is er niet te vinden. We hebben wel nog voldoende water om eten te koken. Maar in tegenstelling tot alle andere tochten hebben we maar 1 gaspatroon mee. Veel pit zit daar niet meer in. Na het eten is zowel het gas als ons water zo goed als op. Zorgen voor morgen.


Dag 2

Het is gestopt met regenen. Met onze laatste druppel water en een zo goed als leeg gaspatroon proberen we koffie te maken. We hebben er plezier in. Het duurt meer dan 10 minuten voordat we kunnen genieten van een vers kopje koffie. Travel light!

Tijd om alles op te bergen. In de verte zien we een kudde herten grazen. Een foto nemen lukt niet. Te ver, te donker. Voordat we vertrekken pompen we water uit de gracht. Het water stroomt niet echt maar dit is het enige water in de buurt. Een slok prikt op de tong en in de keel. Die pomp neem ik al jaren mee, heb er al alle soorten water mee opgepomt en gedronken. Maar wat hier fout is met het water zou ik niet weten. We vertrouwen het niet, gieten ons water weg. Met droge keel vertrekken we voor een tweede leuke stapdag.

Aan de rand van het bos proberen we het opnieuw. Deze keer smaakt het water wel. Een toffe boswandeling volgt. Eventjes houden we halt voor een babbel met iemand op een koets. We mogen gerust mee, maar hij gaat jammer genoeg de verkeerde kant op.

Terug aan het kanaal richting Turnhout is het tijd voor ons middagmaal. De koude wind doet geen deugd. We moeten nu enkel nog het kanaal volgen, voorbij de brug waar we gisteren over zijn gewandeld tot aan het station.

De trein halen we net. Nog voor de trein vertrekt begint het hevig te regenen. Een betere timing konden we ons niet voorstellen


Evaluatie

Super leuke wintertocht. De volgende keer nemen we misschien toch beter wat extra water mee en een vol gaspatroon.