Brakel

6 april 2019

Doel

Knooppunt wandeling in de buurt van Brakel.

Kaarten

Dag 1 - Dag 2


Dag 1

Fout idee of niet? Een trektocht in de buurt van Brakel tijdens de ronde van Vlaanderen. We vrezen van alles, afgesloten wegen, geen parkeerplaats, een overvolle bivakplaats. Toch wagen we het er op.

Een vlotte rit tot aan de parking voor een rijschool waar voldoende plaats is. De baan over en het avontuur kan beginnen. Een leuk wandelpad leidt ons tot aan het Livierenbos. Een lang recht pad dat lichtjes stijgt en daalt brengt ons tot aan het einde van het bos waar een zendmast staat.

Iets later stappen we door het Brakelbos waar we uitkomen op een drukke plaats. Alle terrassen zitten vol. Het mooie weer zal daar wel voor iets tussen zitten. We volgen de weg tot we een drukke baan moeten oversteken. Het is duidelijk de dag voor de ronde. Veel wielertoeristen testen het parcours, wij wandelen tegen de richting in.

Na het middageten gaat de tocht verder door het mooie Bos Ter Rijst gevolgd door vele smalle paadjes tussen de velden. De bivakzone Horebeke waar we willen slapen is enkel ter plaatse aangeduid. Er is niemand te zien. Voor het avondeten proberen we eens het wereldboompad, een bosleerpad aangelegd door de eigenaar van het bos.


Dag 2

Een rustige nacht, van de Ronde van Vlaanderen merken we totaal niets. We starten terug op een pad dat 1 tegel breed is richting Horebeke. Net voor het dorp is een klein speelplein waar een glasbol staat. Het lege wijnflesje kunnen we hier achter laten

Tot in Elst slingert de weg door het prachtige landschap. Hier vinden we zelfs een vuilnisbak waar we nog wat extra gewicht kunnen dumpen. Voorbij het grote vakantiehuis Dompels staat er een top aangeduid op de kaart. Valkenberg, toch wel 98 meter hoog. Veel merken we er niet van.

In het recreatiedomein De Rijdtmeersen dachten we te kunnen genieten van een heerlijke maaltijd als afsluiter. Helaas enkel cash te betalen. Niet dus. We verlaten de knooppunten en wandelen met Google Maps tot aan de auto. Even moeten we wachten omdat een peloton passeert.


Evaluatie

Mooie, rustige omgeving. Een aanrader.