Beauraing - Bertrix

juli 2005

Doel

In 3 dagen van Beauraing naar Bertrix

Kaarten

58/3-4 - 58/7-8 - 59/5-6 - 64/1-2 - 64/5-6 - (64/7-8)


Dag 1

De voorbereiding van deze tocht was opnieuw geen sinecure. We willen zoveel mogelijk in het bos wandelen, het moeten meerdere dagen zijn en we mogen er nog niet rond getrokken hebben. Uiteindelijk valt de beslissing om van Beauraing naar Bertrix te trekken. Beide plaatsen waren het vertrekpunt van een vorige trektocht. Daan heeft definitief afgehaakt, Bert en Lisa zien het nog zitten. Om gewicht te besparen nemen we slechts 1 tent mee. Nota bene een 2-persoonstent. Afwachten wat dit zal geven.

We nemen de eerste trein om zo vroeg mogelijk aan te komen in Beauraing. De eerste kilometers kennen we van een vorige tocht. We hebben nog maar pas richting Bertrix genomen of de problemen beginnen al. Geen pad te bespeuren. Eerst proberen we tussen 2 maisvelden door te komen. Lang duurt het niet of we zitten vast. Dan maar door een weide met koeien. Niet de koeien, maar de boer die we eerst niet hadden opgemerkt doet ons schrikken. Gelukkig een vriendelijke man. Hij opent zelfs zijn omheining zodat we de tocht langs een aardeweg kunnen verder zetten.

Na het middageten komen we aan in een uitgestrekt bos dat afgesloten lijkt. We moeten een andere route nemen en het stikt er letterlijk van de everzwijnen. Enkele uren later blijkt waarom. Een boswachter in een 4x4 legt ons uit dat dit privé gebied is en we er eigenlijk niet mogen rond lopen. We gaan akkoord met alles wat hij ons verteld maar om toch min of meer de juise richting te volgen verlaten we iets later het pad en lopen door een stukje omgehakt bos. Geen goed idee. Een hoge omheining zo ver het oog kan reiken. We volgen de omheining tot we al klimmend aan de andere kant geraken.

Wanneer we deze problemen achter ons kunnen laten volgt een nieuw probleem. Het is al flink laat aan het worden maar een plaats om te eten of slapen is er niet. Ten einde raad vragen we een man of we zijn tuin mogen gebruiken. Dat kan natuurlijk niet. We wijken iets af van de route en bovenop een heuvel, redelijk afgelegen, vinden we een plaats om te slapen. Het avondeten hebben we uitgesteld tot nu. Veel te laat.


Dag 2

Naast de tent horen we een dier blazen en vreemde geluiden maken. Verdorie, wild naast de tent? We proberen ongezien vanonder de tent te weten te komen wat er naast de tent staat. Hahaha, we staan naast een weide waar koeien grazen.

Om terug op de route te geraken wandelen we de helling af door hoog gras. Een verkeerde keuze. Eenmaal op de weg zijn onze voeten kletsnat. We proberen te drogen wat te drogen valt maar plezant is het niet. Komt daar nog bij dat de route niet echt spannend is. Asfalt of brede, verharde wegen, af en toe door kleine stukjes bos. Het middageten nuttigen we in Lourdes. Niet echt in Lourdes, maar aan een grotje in Opont.

In de namiddag komen we een jeugdbeweging tegen die ons veel moed inspreekt. Zij zouden het niet zien zitten. Wij ook niet. Saaie weg, geen bomen. De voeten van Lisa willen ook niet echt mee zodat ze wel erg ver achterop geraakt. De kaart ziet er al even triestig uit. Geen bossen te zien en aan dit tempo mogen we Bertrix wel vergeten. 'Zal wel lukken', roept Lisa. No way! Ik beslis richting Paliseul af te draaien wat niet echt in dank wordt afgenomen. Het station is aan de andere kant en we moeten uren, zo lijkt het toch, langs een drukke weg wandelen. Het station is verlaten, niemand te zien. Eenmaal tot rust gekomen geeft Lisa wel toe dat dit de beste beslissing was. Anders waren we nog aan het wandelen richting Bertrix.


Evaluatie

Opnieuw onze eindbestemming niet bereikt. Niet dat dit een reden is om deze tocht als 'mislukt' te bestempelen. De omgeving was wel minder fraai dan de vorige tochten. Vooral het enorme bos dat afgesloten was voor privé gebruik was een streep door de rekening. Het slapen met 3 in een 2-persoonstentje viel al bij al nog mee. Uiteindelijk wordt dit (voorlopig?) de laatste trektocht in de Ardennen. Er zijn beslist nog veel plaatsen dat we niet gezien hebben. Of je er ook meerdere dagen kunt rondtrekken weet ik niet.