Viroinval

26 juni 2021

Doel

Tocht naar een vroegere familie weekend bestemming.

Kaarten

Dag 1 - Dag 2


Dag 1

2 dagen regen zijn de voorspellingen. Veel is daar niet van te merken. De dag start aangenaam. Niet te warm en droog.

Eénmaal door Viroinval start de wandeling aan een RAVel. Een oude spoorweglijn omgevormd tot wandelpad/fietspad. Dit is de eerste keer in België zonder echte fysieke kaart. Het bos waar we door trekken heb ik al meerdere keren gedaan in alle mogelijke richtingen. Nog geen enkele keer was het gelukt om zonder verkeerd te lopen mijn weg te vinden. Met Maps 3D is dit onmogelijk. Tot op de meter juist kan ik volgen waar we zitten. Dacht ik. Op de plaats waar we de RAVel moeten verlaten is het pad dat op de kaart staat nergens te vinden. Dan toch maar weer via de helling naar beneden.

Vanaf nu wordt het zowaar nog leuker. Een echte boswandeling. Af en toe stevig op en neer. Rond de middag houden we halt net voor Oignies-En-Thiérache. Hier wijken we af van de uitgestippeld route zodat we in het bos kunnen blijven.

Iets voor de Franse grens komen we terug op de voorziene route en volgen de grens tot aan de chalet 'La maison des bois'. Hier zijn we nog geweest. Om aan ons eindpunt te komen moeten we eerst nog een kleine rivier over waarvan de brug blijkbaar verdwenen is. Naast een oude mijningang brengen we de nacht door.


Dag 2

We staan niet echt vroeg op. Iets voor 9 uur zijn we er klaar voor. Alhoewel het lang geleden is dat we nog op trektocht geweest zijn vallen de benen nog goed mee. Tot in Oignies-En-Thiérache wandelen we constant in het bos en komen geen mens tegen.

Voorbij het dorpje blijven we altijd rechtdoor wandelen. Met Maps 3D zeer eenvoudig. Het rechte pad moeten we verlaten om richting Viroinval te wandelen. Op de kaart een klein stippellijntje, in werkelijkheid is het pad altijd maar meer en meer onvindbaar en lijkt het op het einde meer alsof we gewoon van de helling naar beneden wandelen. Terug op een pad hebben een paar teken er jammer genoeg van geprofiteerd om vanuit het lange gras op ons te kruipen.

Een leuke afdaling brengt ons in het dorp en via een paar kleine straatjes zijn we in geen tijd terug aan de auto.


Evaluatie

Heerlijke wandeling. Zo goed als constant in de bossen. Een leuk weerzien van de chalet.