Vencimont

9 april 2016

Doel

Verkenning van de zuidelijke bossen van Vencimont.

Kaarten

58/7-8 - 63/3-4


Dag 1

Derde keer in Vencimont. De eerste keer trokken we van zuid naar noord door Vencimont. Vorig jaar hebben we de noordelijke bossen verkend. Het is hier zo mooi dat we de streek ten zuiden van Vencimont ook wel eens willen verkennen.

Op de parking staat een vrachtwagen met rood/wit lint rond gespannen. Iemand uit een mobilhome maakt de bedenking of we niet in de weg zullen staan wanneer men frieten komt leveren. Alles komt een beetje vreemd over in dit klein verlaten dorpje maar we maken ons weinig zorgen.

Het eerste stuk van deze tocht tot in Gedinne hebben we al in omgekeerde richting gedaan. Er is een stukje zonder pad, het lukt aardig om de juiste richting te vinden. Vorige keer liepen we naast de rivier door het hoge gras. We doen alles om dit te vermijden en blijven op de flank. Uiteindelijk moeten we toch langs de helling afdalen, maar van hoog gras is helemaal geen sprake.

Vanaf Gedinne wordt het spannend. Alles is nu nieuw. Iets voorbij het dorp houden we middagpauze. Op de kaart lijken we nog niet echt veel opgeschoten. Het geplande einddoel zit er waarschijnlijk niet in.

Het duurt niet lang voor we aan het bos komen. De route vinden is geen probleem. De klok lijkt wel stil te staan. We schieten goed op. Maar best ook. Water is hier niet te vinden.

Aan 'Ancienne Ferme Jacob' is het redelijk druk. Geen idee waar we hier terecht gekomen zijn. Vermoedelijk kan je hier barbecueën. We twijfelen even welk pad we nu juist moeten nemen. Op het einde komen we aan een baan. Hier gaan we op zoek naar een plekje voor de nacht. Een doodlopend pad leidt ons naar de rivier. Ideaal.

Na het opzetten van de tent tijd om eten klaar te maken. Paniek. De pomp doet het niet. Wat ik ook probeer, er wordt geen water opgepompt. We zitten zo goed als door onze watervoorraad, ver van de bewoonde wereld. Water koken zou een optie zijn, maar veel gas hebben we niet mee. Gelukkig werkt de pomp plots toch weer mee en kunnen we aan tafel.


Dag 2

Veel regen afgelopen nacht, maar nu is het terug droog. Wel nog erg koud. Pas vertrokken moeten we al over stenen in een riviertje. Dat lukt aardig. Na een klein stukje asfalt terug het bos in, tot aan dezelfde rivier langs waar we geslapen hebben. Volgens de kaart kunnen we hier over. Maar dit valt dik tegen. Tijd om de route aan te passen. We snijden een stukje af tot in Willerzie. Er staan panelen met oude foto's. Veel verschil merken we niet.

Voorbij Willerzie trekken we terug door het bos tot in Bourseigne-Vieille. Aan Sacré-Coeur komen we op het punt waar we vorige keer ook langs zijn getrokken. Hier en daar herkennen we de route nog. Hoe dichter we bij Vencimont komen hoe meer lawaai we horen. Een gek op een motorfiets? Het wordt altijd maar ongeloofwaardiger. Teveel lawaai. We zoeken eens op het internet en ja hoor, het cross seizoen start vandaag. Het laatste stukje moeten we langs de grote baan maar dat lijkt levensgevaarlijk. We wanen ons even op een formule 1 circuit.

In Vencimont is het een drukte van jewelste. Onze auto zien we nog amper staan. Na een portie lekkere frietjes gaan we richting thuis.


Evaluatie

Vencimont is een prachtige omgeving. De drukte op het einde kwam totaal onverwacht en namen we er graag bij.