Tielt-Winge

16 november 2019

Doel

Herfstwandeling in de buurt van Tielt-Winge.

Kaarten

Dag 1 - Dag 2


Dag 1

We verwachten zeer lage temperaturen en zijn dus voorzien op het ergste. De route uitstippelen was eenvoudig, er zijn voldoende wandelknooppunten. We starten aan de kerk, gaan in een grote boog over kasseien en dan noordwaarts tot aan de autosnelweg. De natuur ziet er prachtig uit. Vlak terrein is het niet maar we zijn natuurlijk al meer gewend.

Tijdens het middageten valt het ons vooral op dat we zeer dicht bij Zaventem zitten. De tocht gaat verder richting Kasteeldomein van Horst. Het kasteel zelf ziet er maar bouwvallig uit. Herstellingswerken zijn bezig.

Daarna zien we in de verte al het Troostembergbos boven het landschap uitsteken. Daar moet ergens een bivakzone zijn waar we willen overnachten. Voordat we daar geraken moeten we eerst nog steil omhoog en dan terug dalen. In principe konden we ook rond de berg wandelen maar we volgen natuurlijk altijd de uitgestippelde route.

De bivakzone Troostembergbos ziet er prachtig uit. Mooie herfstkleuren, een platform voor onze tent, sanitair en vooral, water. Proper water. Zuiveren is wel nodig, maar de filter zal zeker niet verstopt geraken. Na een tijdje komen fietsers aan om hier ook te overnachten. Blijkbaar zijn we niet die de koude durven te trotseren.


Dag 2

Zoals verwacht een koude nacht, op de tent staat ijs. Al ons afval kunnen we achterlaten, er staat een vuilnisbak. Dit is de eerste keer dat we dit meemaken. Een super locatie. De bivakzone ligt aan de voet van de berg, nog maar pas vertrokken of we mogen al klimmen.

Na Roeselberg gaan we door het Walenbos dat bijna tot aan Tielt-Winge reikt. Een mooi bos, zeer rustig. Water zou ik hier wel niet willen oppompen. Het lijkt hier en daar alsof er olie op het water ligt. Op de bodem een dikke bruine smurrie. We vermoeden dat dit geen vervuiling is, het ruikt in ieder geval niet zo. Wat het dan wel is weten we niet.

Voordat we het dorp terug bereiken zien we in de bomen zeer veel maretakken. Nu de bladeren van de bomen zijn goed zichtbaar. Een klein wandelpaadje brengt ons terug tot aan de auto.


Evaluatie

Het was koud maar er was zo goed als geen wind waardoor het best aangenaam wandelen was. Zeer mooie omgeving. De tweede dag hebben we bijna constant in het bos gewandeld.