Marbehan - Bertrix

12 augustus 2000

Doel

2 dagen rond Marbehan trekken

Kaarten

68/5-6 - 68/1-2


Dag 1

Wat vooraf ging: Een tweedaagse trektocht van Bertrix naar Marbehan strandde ver voor het midden van de tocht. Daardoor was het geen Bertrix - Marbehan maar Bertrix - Bertrix. Niet dat we daarom minder plezier hebben gehad. Om toch eens het einde van de tocht te zien trekken we naar Marbehan en wandelen de geplande tocht in omgekeerde richting. De eerste dag zo ver mogelijk, de tweede dag langs een nog uit te stippelen route terug naar Marbehan. Opnieuw gaan de drie kinderen mee.

We vertrekken 's morgens vroeg met de trein. Om wat tijd de winnen stappen we in Gent over op een direct naar Brussel. Hadden we gedacht. De trein neemt een andere route richting Brussel waardoor we te laat zijn om over te stappen. Het overstappen in Brussel verloopt daardoor een beetje chaotisch. Het is niet echt duidelijk welke trein we moeten nemen. Uiteindelijk slagen we er toch in en komen we in de loop van de morgen in Marbehan aan. Het weer is prachtig. Lekker warm en veel zon.

Wat plezant is aan deze tocht is de omgeving. Na 5 minuten komen we in het bos terecht waar we de volgende dagen niet meer uitkomen. Lekker verlaten door de bossen trekken. Heerlijk.

Om water uit te sparen proberen we 's middags eens iets anders. Boterhammen met kleine potjes confituur. Geen succes. Door het samenpersen van de rugzakken ziet het er allemaal niet meer uit. Maar het is wel gelukt om water uit te sparen. Gelukkig, want huizen zijn hier niet te zien.

Geen idee wat er aan het gebeuren is maar in tegenstelling tot onze vorige tocht is niemand moe en wandelen we een vlotte 2 uur zonder stoppen. Mijn rugzak weegt loodzwaar en kan met veel moeite iedereen overtuigen om een stukje fruit te eten. Dat doet deugd. Maar dat was wel een verkeerde beslissing. Terug vertrekken is een ramp en na nog geen half uur is het gedaan. Einde van de tocht!

Konden we tijdens de vorige tocht niet echt tussen de bomen slapen, nu zit er niets anders op. We verlaten het bospad en zoeken een geschikt plaatsje, wat vlug gevonden is. De rest van de dag is het luieren en genieten van het bos.


Dag 2

Opnieuw staan we om 6:00 's morgens op. De bedoeling is om stipt om 8:00 de rugzakken omhoog te trekken en te starten. Je moet er iets voor over hebben.

Tijdens het ontbijt wordt duidelijk dat we 's nachts niet alleen in het bos waren. Wat voor wilde dieren het waren weet niemand maar er was duidelijk gesnuffel aan de tenten. Een beetje elkaar pesten en bang maken. Zelf heb ik niets gehoord, ik slaap als een blok.

Om aan de geplande route te starten lopen we een heel eind door het bos op ongebaand terrein. Spannend. Ik wist niet dat de Ardennen zo uitgestrekt waren. Halverwege moet er van kaart gewisseld worden en opnieuw proberen de drie elkaar bang te maken. Wilde verhalen over everzwijnen die mensen aanvallen. Misschien, maar we hebben geen geluk. Geen dieren te zien. Verder verloopt de dag rustig. We zijn ook al iets slimmer geworden en eten in de buurt van een beekje. Op die manier moeten we geen drinkwater gebruiken om potten en pannen af te wassen. In de namiddag komen we terug aan het station van Marbehan. Hoewel de trein over 10 minuten zal vertrekken genieten we toch vlug van iets fris op een terras.


Evaluatie

Perfecte trektocht. De lat lag dan ook niet hoog. Het was gewoon 2 dagen genieten door de bossen rond Marbehan. De beslissing tijdens de vorige tocht om niet verder te wandelen bleek de juiste keuze te zijn. Marbehan was echt te ver.