Gooik

21 oktober 2017

Doel

Trektocht naar bivakzone Nellekensbos.

Kaarten

Dag 1 - Dag 2


Dag 1

Tochten via wandelknooppunten uitstippelen is super eenvoudig. We willen in bivakzone Nellekensbos in Meerbeke slapen. Na een paar klikken is de tocht klaar voor 2 dagen. We starten in Gooik. Een nieuwe streek.

Parking vinden is een probleem. Voor de kerk staat alles vol. Net buiten het dorp naast het kerkhof lukt het wel. De rugzak omhoog en terug richting dorp.

We starten in de regen maar lang duurt het niet. Het valt opnieuw op dat de wandelknooppunten ons langs mooie paadjes gaan leiden. Soms 1 tegel breed, licht bergop of een smal aardenpad. Zalig.

Na een uurtje wandelen komen we aan een vreemde gedenkplaats. Het Pervivo-park. Toch iets om even stil van te worden. Daarna draaien we rond oude militaire gebouwen die verkocht werden. Er is nog veel werk aan vrees ik.

De tocht gaat verder richting knooppunt 636, het verste punt. Vanaf hier in een rechte lijn naar de bivakzone. In de verte zien we al het Neigembos uitsteken boven de rest. Daar aangekomen dachten we dat de tocht er op zat. Niet dus. Rond het bos was het nog een flink stuk stappen. Net voor het bos konden we door een weide naar de bivakplaats. Hadden we dat maar geweten. We trekken eerst terug het bos in om dan in een grote boog aan te komen bij de familie Barbé. De bivakplaats blijkt een privé tuin te zijn. Kort na onze aankomst maken we even kennis.


Dag 2

We stappen het eerste uur in de regen door het Berchembos. Af en toe is het erg glibberig op de hellingen. Aan de andere kant van het bos is het slechte weer gelukkig over.

Voorbij Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek komen we aan knooppunt 16 waar we het even niet goed weten welke richting we uit moeten. Knooppunt 161 moeten we hebben maar aan de grote baan is nergens een spoor van een bordje terug te vinden. We steken de grote baan over en gaan rechtdoor. Ergens klopt er iets niet. En ja hoor, we stappen blijkbaar richting punt 15. Totaal verkeerd. Terugkeren is geen optie en passen de route aan. Vanaf 15 gaan we naar 153, daarna richting 161 maar halverwege slaan we af en komen zo op punt 144. Terug op de uitgestippelde route.

Iets voorbij knooppunt 14 kunnen we een hoekje afsnijden. We wagen het er op en staan in geen tijd terug aan de auto. Tijd om iets te gaan eten. We gooien de rugzak in de auto en gaan te voet naar het dorp.

In het eerste restaurantje kunnen we enkel cash betalen. Tja, dat zal niet lukken. We beloven terug te komen maar de ontvangst was niet echt hartelijk zodat we terug naar de auto gaan en iets verder een veel leukere plek vinden.


Evaluatie

Een super leuke tocht, mooie omgeving. Een echte aanrader. Wel niet vergeten vooraf een sms te sturen om gebruik te maken van de bivakplaats.