Kaarten

Een goeie kaart kan tijdens de tocht altijd van pas komen. Zeker in omgevingen waar je nog nooit geweest bent. Voor mijn tochten in de Ardennen gebruik ik altijd de topografische kaarten van de omgeving. Zeer gedetailleerd. Voor 1 tocht had ik gemakkelijk 3 kaarten nodig, soms meer. In Frankrijk neem ik altijd de kaarten van IGN mee. Deze kaarten zijn getekend op dezelfde schaal maar vreemd genoeg heb ik met 1 kaart meestal genoeg.

Het weer is altijd de grote onbekende. Ook in regenweer moet je op je kaart kunnen kijken. Daarom dat ik steeds een waterdicht plastiek mee heb waar de kaart netjes in past. De bovenkant wordt 3 maal omgevouwen en met velcro dicht gekleefd zodat er geen water kan insijpelen.

Een kaart kan dan wel handig zijn, om er echt juist mee te werken is een kompas onmisbaar. En zelfs dan is het niet altijd eenvoudig om de kaart in de juiste richting te houden. Tijdens een tocht in de Ardennen, waar de paden volledig overwoekerd waren, kwam Google Maps op mijn GSM ook af en toe van pas. Misschien dat ik in de toekomst ooit eens een GPS aanschaf. Er bestaan modellen speciaal voor trektochten. Al zijn de batterijen dan weer het grootste probleem.